Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Gęś na św Marcina
Legenda przedstawia Św. Marcina jako rzymskiego legionistę, który biedakowi oddał połowę swego płaszcza. Tej samej nocy we śnie ukazał mu się Chrystus nakryty tą właśnie połową płaszcza i miał przemówić do aniołów: „Patrzcie, jak mnie Marcin, katechumen, przyodział", co spowo... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Domowe pułapki
Kuchnia
Kuchnia jest miejscem, w którym każdego dnia spędzamy sporo czasu. Urządzając kuchnię, marząc ojej wyposażeniu nie zapominajmy o pewnych, koniecznych zasadach bezpieczeństwa. Opowiadał mi ktoś, że szafki obciążone nowym, imieninowym serwisem (prezent od teściowej... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia Risotto
Ojczyzną tej prostej, ale smacznej potrawy są Włochy. Risotto można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest ugotowany ryż zmieszany z tłuszczem, może to być masło, masło roślinne albo oliwa, kawałeczki mięsa (mogą to być resztki pieczeni albo pieczonego kurczaka, bądź też ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Z głodnym podziel się ryżem
Z głodnym podziel się ryżem, nieszczęśliwemu udziel serca—mówi stare przysłowie chińskie. Dla Azjatów ryż jest tym, czym dla nas chleb, uprawia się go tam już' od 5000 lat. Dziś ta jednoroczna roślina, należąca do rodziny traw, jest powszechnie uprawiana na tropikalnych i subtropik... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Czy lubisz selery i pory
Seler, ta ogólnie znana jarzyna, ciągle jest jeszcze niedoceniany. A przecież zawiera on bogaty zestaw witamin, skrobię, cukry i białka, ważne aminokwasy, w tym walinę wspomagającą mechanizm widzenia, i tak nam potrzebne potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, żelazo... Seler działa wzmacni... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Owoc o wielu kolorach i smakach
Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Persji (dzisiejszego Iranu). Grecy i Rzymianie znali je już w czasach Katona (II w.p. Chr.), a po wyprawach krzyżowych stały się one popularne we Francji. Znane były w dawnej kuchni słowiańskiej, cenione w średniowieczu, a Mikołaj Rej zaliczał je do swych... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Złocisty melon
Melon uważany jest za prawdziwego arystokratę w rodzinie dyniowatych, jego jagodoksz-tałtny owoc waży od około 1 kg do 6 kg, skórka ma barwę zieloną, żółtą lub brązową. Miąższ najbardziej dojrzałych owoców ma kolor pomarańczowy. Smaczne są też te o miąższu przypominającym kol... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia moreli
Jej ojczyzną jest Tienshan (Tieńszań) czyli Niebiańskie Góry — ogromne pasmo, niewiele ustępujące wysokością Himalajom, wznoszące się na pograniczu Azji Środkowej i chińskiej prowincji Xinjiang (czyt. Sintsiang), na starszych mapach oznaczonej jako Sinkiang. Do Europy przywędrowała ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Zapasy biedy nie czynią
Takie przysłowie krąży wśród białoruskiego ludu, który swe przetrwanie na ubogich i jałowych ziemiach zawdzięcza niezwykłemu kunsztowi przechowywania tych płodów lasów i pól, które w obfitości dostarcza ziemia. Przypomnijmy przeto jako że właśnie nastał czas przygotowywania przet... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia pomidora
Na straganach i w sklepach obfitość różnych gatunków pomidorów, pochodzących z kraju i z zagranicy, znaczne różnice w ich cenach. Ale mało kto pamięta, że pomidory pochodzą ze Środkowej i Południowej Ameryki, gdzie były uprawiane przez Indian. Do Europy przywiezione zostały przez hi... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

O serwisie Pomoc Kontakt