Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Czym pachnie frytka
Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozoro... »
Źródło: kopalniawiedzy.pl

Bez cukru ani rusz
Diety niskowęglowodanowe, takie jak np. dieta Atkinsa, bez wątpienia mogą pomóc w zrzuceniu kilku (a nawet więcej) zbędnych kilogramów. Okazuje się jednak, że efektem ubocznym ich stosowania jest osłabienie podstawowych funkcji umysłu.

Na wstępie uspokajamy: zaburzenie jes... »
Źródło: kopalniawiedzy.pl

Ziemniak gigant
Khalil Semhat, rolnik z południowego Libanu, wykopał najcięższego ziemniaka na świecie. Okaz waży 11,3 kg i urósł na polu w pobliżu Tyru. Zaskoczony mężczyzna upiera się, że nie stosował żadnych nawozów, a coś takiego widzi pierwszy raz w życiu, chociaż uprawą roli para się, odk... »
Źródło: kopalniawiedzy.pl

Historia kuchni chińskiej
Od pewnego czasu Chiny są znów modne. Interesuje nas, jak żyją ludzie w tym wielkim kraju, podziwiamy zabytki kultury, a nawet pokazy mody. W wielu krajach na kontynencie europejskim, amerykańskim, nie wspominając oczywiście o Azji, modne są restauracje chińskie. Do dobrego tonu nateży jad... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Historia truskawek
Najpierw była poziomka wirginijska i poziomka chilijska. Poziomkę wirginijska wprowadzono do uprawy na początku XVII wieku, a uprawną formę poziomki chilijskiej w Europie poznano w 1714 r.
Pierwsze odmiany truskawek — owoc długoletnich zabiegów holenderskich ogrodników powstały w H... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Kalarepa
To, co jadamy, jest nadziemnym zgrubieniem łodygi, zwane jabłkiem. Nie tuczy, zasobna w witaminy i składniki mineralne. Najczęściej wyrzucamy listki, a zjadamy jabłko, a to właśnie w liściach najwięcej jest tych dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Ka-larepka jest smaczna w po... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Kalafior
Znany jest w Europie dopiero od szesnastego wieku, a przywieziony został ponoć przez rycerzy krzyżowych.To, co jadamy, to nieroz-winięty kwiatostan—zwany różą kalafiorową. Jest jarzyną niskokaloryczną, bogaty w żelazo i witaminę C. Jest stosunkowo łatwo strawny. Najczęściej jadamy k... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Kapusta
Liczna jest rodzina kapustnych: kapusta głowiasta, włoska, brukselska, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta chińska, kalafior i kalarepa, kapusta głowiasta, to warzywa znane od wieków. Jedna ze starych legend głosi, ze kapusta, a dokładnie jej główki, powstała z łez Likurga, bo Bakchus bó... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Historia rumianku
Do encyklopedii nauk przyrodniczych rumianek został włączony już przez Pliniusza, który żył w latach 23-75 p.n.e. Doceniany przez Hipokratesa i Dioskuridesa. Popularny w świecie antycznym i średniowieczu traci nieco ze swego blasku w XVIII i XIX wieku, by znowu wrócić, jako cenny środek ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Piknikowy koszyk
Maj słoneczny, zielony, pełen kwiatów. Kiedy tylko mamy trochę wolnego czasu, staramy się wyjechać za miasto na świeże powietrze. Wiele osób wykorzystuje wolny czas pracując na działce, inni urządzają wycieczki rowerowe. Tradycja weekendowych wycieczek ma długą historię, cieszą się... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

O serwisie Pomoc Kontakt