Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Cukinia czyli zielona uniwersalność
Cukinia czy kabaczek - przyjmuje się, że to jedno i to samo warzywo, wywodzące się z rodziny dyniowatych. Może przyjmować kolor żółty, znany nam zielony oraz pasiasty. To doskonałe warzywo jest dostępne cały rok i nadaję się niemal do każdego posiłku, wzbogacając danie smakiem oraz witaminami.

Wariacje z cukinią

Cukinie możemy smażyć (również na grillu), dusić, marynować, piec, jeść na surowo, faszerować. Możemy dodawać ją do zapiekanki, placków, dań jednogarnkowych, ratatouille (czyli prowansalskiego dania z patelni) oraz zup. Również kwiaty cukinii nadają się do jedzenia, zwłaszcza usmażone w cieście naleśnikowym. Jednakże ze względu na dużą ilość wody, cukinia nie nadaję się do zamrożenia.

Wybuch witamin

Cukinia w 90% zawiera wodę, jest więc idealna dla osób odchudzających się. Na 100 g tego warzywa przypada 15 kcal. Urozmaicanie diety cukinią, możemy polecić osobą, które jedzą dużo mięsa, żółtych serów oraz słodyczy. Wspomniane produkty są przyczyną zakwaszenia organizmu (zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej), na które cierpi około 80% europejczyków. Cukinia zaś, jest jednym z produktów, który działa odkwaszająco (oczywiście w asyście również innych warzyw i owoców).  Cukinia to idealny pomysł dla kobiet w okresach poprzedzających ciąże, ponieważ zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój płodu oraz zapobiega wykształceniu się wad rozwojowych u dziecka.

W pracy polecamy cukinię na surowo. Dzięki witaminie B, wspomaga nasz układ nerwowy, redukuje stres, usprawnia pamięć i koncentrację. A w domu to już kwestia naszej inwencji twórczej. Szczególnie polecamy zupy. Przepisy na smaczne zupy, gdzie główną rolę gra cukinia, znajdziemy na stronie https://zakochanewzupach.pl/tag/zupa-z-cukinii/.

Najlepsza cukinia

Wybierając cukinie powinniśmy kierować się tym, by skórka była jednolita i gładka. Dobra cukinia to taka, która jest jędrna i dość ciężka. Wybierajmy również mniejsze okazy, które są delikatniejsze w odczuciu smakowym oraz posiadają mniej włóknistych części i mniejsze pestki. Nasza cukinia powinna leżeć w chłodnym i suchym miejscu przez 5 dni. Po tym terminie może utracić wartości odżywcze i smakowe. Cukinia to warzywo, które warto, aby częściej gościło w naszej kuchni.


Źródło:




Napisz, co sądzisz o tym artykule...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod: