Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Na wybór urządzeń gastronomicznych warto poświęcić więcej czasu - o czym trzeba pamiętać
Lażdy przedsiębiorca prowadzący obiekt gastronomiczny wie, jak skomplikowanym procesem jest wybór odpowiedniego wyposażenia. Ma ono bowiem nie tylko komponować się z wnętrzem i stwarzać dogodne warunki pracy, ale przede wszystkim być praktyczne i funkcjonalne. Doskonale zdają sobie z tego sprawę również właściciele największych hoteli (np. Hilton, Sheraton czy Grand), którzy oprócz pokoi i apartamentów o najwyższym standardzie oferują swoim gościom także wykwintne potrawy.

Niezwykle ważną kwestią jest magazynowanie. Na rynku dostępne są szafy chłodnicze czy mroźnicze. Ciekawą alternatywą są szafy dwutemperaturowe oraz specjalne szafy na owoce morza. W każdej kuchni ponadto niezbędne są lodówki na próbki żywności. Dobrym rozwiązaniem są także stoły chłodnicze i mroźnicze. Niezwykle ważny jest również wybór odpowiednich regałów, szafek oraz palet. Staje się to możliwe dzięki odpowiedniemu wyposażeniu kuchni, o które dbają wyspecjalizowane firmy, m.in. Tanake.

Innym aspektem jest obróbka wstępna. W tym celu pomocne są szatkownice do warzyw, rozmaite miksery, krajalnice, obieraczki, piły oraz stoły.

Szeroki asortyment firmy oferują również w zakresie obróbki termicznej, począwszy od różnego rodzaju kuchenek elektrycznych i gazowych, poprzez kotły i patelnie, aż po rozmaite opiekacze i okapy.

Ważną funkcję pełnią też urządzenia służące do wydawania i dystrybucji wyrobów gastronomicznych, np. bary, witryny czy lady. Niewątpliwie w utrzymaniu czystości pomocne będą zmywarki, stoły oraz kosze. Pomocne są także urządzenia cukiernicze, barowe, itp. Na szczególną uwagę zasługują tu smażalniki do pączków, ekspresy do kawy, podgrzewacze czekolady, wyciskarki owoców, blendery, ubijaczki śmietany, barki cukiernicze bądź mobilne stanowiska do kawy.

Dzięki piecom do pizzy, mikserom spiralnym, wałkownicom czy płytom grzewczym każda pizza może nabrać niepowtarzalnego smaku i rozpieścić gusta nawet najbardziej wybrednych klientów. Niezbędne jest też tzw. wyposażenie drobne, do którego zalicza się garnki, rondle, patelnie, miski, wiadra, lejki, itp.

Z takimi urządzeniami każda gastronomia - zarówno mała, jak i duża - ma szansę na to, by zostać najlepszą w okolicy.


Źródło:




Napisz, co sądzisz o tym artykule...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt