Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Zupy – skąd się wywodzą i dlaczego są tak istotne w diecie
W Polsce zupa to zazwyczaj nieodłączny element pełnego, rodzinnego obiadu. Serwowana na pierwsze danie, często kojarzy się z niedzielnym rosołem czy wigilijnym barszczem. I choć współcześnie wypiera ją lunch uzupełniony o późne drugie danie, nadal jest istotnym składnikiem diety człowieka. Sprawdźmy więc, skąd wywodzi się zupa i jakie są jej zalety.
 
Posiłek z prehistorii
Jak się okazuje, już neandertalczycy gotowali zupy. Jednak, jako, że nie posiadali odpowiednich naczyń, wykopywali w ziemi dziury, które wykładali skórą i tam, na rozgrzanych kamieniach, przygotowywali wywary. Dopiero w V wieku p. n. e., kiedy zaczęto wytwarzać ceramikę, przygotowywanie zup stało się łatwiejsze.
 
Nowożytna historia zupy
Do końca XIX wieku technologia gotowania zupy była niezmienna. Wtedy bowiem wynaleziono zupę skondensowaną, którą zaczęto puszkować i sprzedawać. Taka forma zupy stała się popularna wśród żołnierzy czy chociażby turystów. Co ciekawe, wiek później wynaleziono zupę instant – proszek, który znamy do dziś.
 
Wartość zupy
Gdyby zupa nie była zbawienna dla organizmu człowieka, prawdopodobnie jej spożywanie nie byłoby tak powszechne. Podczas gotowania mięsa czy jarzyn uwalniane są kluczowe dla zdrowia człowieka składniki, które są łatwo wchłaniane, co czyni zupę wyjątkowo pożywnym i zdrowym posiłkiem.
 
Najwięcej cennych składników mineralnych dostarczą nam zupy przyrządzane ze świeżych, sezonowych warzyw. Poza sezonem możemy z powodzeniem sięgać po mrożonki warzywne, koncentraty, czy nawet warzywa suszone, które zatrzymują sporą część witamin i minerałów. Poza tym warto przyrządzać zupy ze świeżych warzyw w większych ilościach, a następnie mrozić porcje, po które będziemy mogli sięgnąć w każdej chwili.

Zupa również świetnie rozgrzeje w chłodne zimowe dni, doda energii oraz zregeneruje w czasie choroby. W końcu nasze babcie nie bez przyczyny podawały nam gorący rosół, gdy leżeliśmy schorowani i osłabieni w łóżku.
 
Popularne zupy
W Polsce kultura jedzenia zupy jest mocno rozwinięta. Do najpopularniejszych zup należą: jarzynowa, ziemniaczana, pomidorowa, ogórkowa, fasolowa, żurek czy grzybowa. Wśród zup związanych z konkretnymi świętami znajdziemy wielkanocny żurek lub barszcz biały czy bożonarodzeniowy barszcz.
Przypisy na rozmaite zupy znajdziesz nie tylko na naszej stronie, ale także na:

http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/2/zupy
http://kuchnia.wp.pl/przepisy/zupy/1/1.html


Źródło:




Napisz, co sądzisz o tym artykule...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt