Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Kuchenny zlewozmywak
Doczekaliśmy takich czasów prosperity i dobrobytu, że nawet wybór odpowiedniego zlewozmywaka z całej gamy tego typu sprzętów przysparza wielu osobom nie lada problemów. W sklepach ze sprzętem AGD można przebierać w dowolnej kolorystyce, konfiguracji i materiałach z jakich wykonany jest zlew.
Aby sprawniej poruszać się w gąszczu dostępnych na rynku produktów, warto przytoczyć najważniejsze cechy charakterystyczne niektórych zlewozmywaków. Wyróżniamy:

1. Zlewozmywaki emaliowane to chyba najbardziej znana konstrukcja spośród wszystkich innych, której podstawową zaletą jest łatwość czyszczenia zlewu i utrzymania jego higieny. Jednak sprzęt ten z czasem ulega degradacji. Zaczynają pojawiać się na nim rysy, a emaliowana powłoka ulega zmatowieniu. Ponadto zlewozmywaki emaliowane są podatne na uszkodzenia mechaniczne. Nawet naczynia kuchenne wkładane do zlewu z większą siłą mogą doprowadzić do uszkodzenia powierzchni i pojawienia się odprysków z emalii.

2. Zlewy chromoniklowe posiadają jedna główna wadę, która może być niezwykle uciążliwa, a mianowicie są wyjątkowo kłopotliwe jeśli chodzi o utrzymanie czystości i higieny powierzchni roboczej urządzenia. Zaleta jest niewątpliwie odporność na czynniki zewnętrzne, jak wysoka temperatura, środki chemiczne, uszkodzenia mechaniczne i zarysowania.

3. Zlewy kompozytowe są niezwykle odporna na ścieranie się oraz wysokie temperatury i rysy głównie dzięki zastosowaniu w budowie żywicy syntetycznej i minerałów.

4. Zlewozmywaki ceramiczne wzbogacają zazwyczaj ekstrawaganckie i nowoczesne kuchnie przede wszystkim ze względu na swoją wysoka cenę. Wbrew pozorom zlewy wykonane z ceramiki są twardsze od stali. Dzieje się tak z powodu zastosowania specjalnych procesów produkcji i obróbki termicznej, której temperatura dochodzi nawet do 1300 stopni Celsjusza.

Oprócz podziału zlewozmywaków ze względu na materiał wykorzystany do budowy, można je podzielić również z racji pojemności na: jednokomorowe, półtora-komorowe, dwukomorowe oraz dwu i pół-komorowe. Natomiast ze względu na sposób montażu wyróżnić można zlewy wbudowane, nałożone, podbudowane i narożne. W dobraniu właściwego urządzenia pod względem ergonomii oraz designu na pewno pomoże sprzedawca lub producent tego typu sprzętu. Warto poradzić się przed zakupem zlewozmywaka, by przypadkiem nie okazało się, że zakupiony towar okazał się chybioną inwestycją.


Źródło:




Napisz, co sądzisz o tym artykule...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt