Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Historia kaszy gryczanej
„Kasza gryczana sama siebie chwali" — mówi stare polskie przysłowie. To prawda, bo przecież wszyscy lubią kaszę gryczaną, doceniając jej niebanalny smak i zapach. Można z niej przygotować wiele prostych i wykwintnych potraw urozmaicających nam jadłospis. Kaszę gryczaną robi się z gryki. Grykę uprawia się od ponad czterech tysięcy lat. Najpierw uprawiana była na północy Indii, dalej w Chinach, Japonii, Azji Środkowej. Na początku pierwszego tysiąclecia przed naszą erą dotarła przez Iran na Zakaukazie, w Europie pojawia się dopiero w piętnastym wieku. Gryka pochodzi z rodziny rdestowatych. Ma białe lub różowe kwiaty zebrane w wiechy, liście są trójkątne, sercowate lub prawie strza-łkowate, a owoc jak orzeszek. Tę pożyteczną roślinę uprawia się dla jej nasion i rutyny. Nie można zapomnieć, że jest miododajna (z jednego hektara plantacji otrzymuje się sześćdziesiąt do stu kg miodu). W górach Indii uważana jest za roślinę chlebową, a w dolinach docenia się ją jako roślinę warzywną. W Japonii i Chinach mąka gryczana służy do wyrobu makaronów. Nasiona gryki są niezwykle zasobne w różne, potrzebne dla organizmu człowieka składniki. I tak: białka zawierają aż dziesięć do szesnastu procent, cukrów — około pół procenta. Także celulozę, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt, kwas jabłkowy i cytrynowy, witaminy B^B-.PiPP.

W Polsce gryka szybko uzyskała właściwą rangę. Robiono z niej kaszę obwarzaną, żelazną i krakowską. Krakowska była najbardziej poszukiwana i żeby było śmieszniej, robiono ją w Radomsku, skąd przysyłano specjalnie dla Anny Jagiellonki do Warszawy. Z kasz przygotowywano zupy, gotowano je na gęsto, sypko z wodą, mlekiem, masłem i słoniną. Duże skwarki w kaszy nazywano „Szwedami". My dzielimy kasze według kształtu i wielkości. Kształt ziarna zachowuje gryczana cała, do kasz śrutowych zaliczamy gryczaną łamaną.

Kasza gryczana cała może być prażona, albo nie, kaszę łamaną nazywamy krakowską lub drobną.


Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989




Napisz, co sądzisz o tym artykule...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt