Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Owoce

Historia truskawek
Najpierw była poziomka wirginijska i poziomka chilijska. Poziomkę wirginijska wprowadzono do uprawy na początku XVII wieku, a uprawną formę poziomki chilijskiej w Europie poznano w 1714 r.
Pierwsze odmiany truskawek — owoc długoletnich zabiegów holenderskich ogrodników powstały w H... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Owoc o wielu kolorach i smakach
Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Persji (dzisiejszego Iranu). Grecy i Rzymianie znali je już w czasach Katona (II w.p. Chr.), a po wyprawach krzyżowych stały się one popularne we Francji. Znane były w dawnej kuchni słowiańskiej, cenione w średniowieczu, a Mikołaj Rej zaliczał je do swych... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Złocisty melon
Melon uważany jest za prawdziwego arystokratę w rodzinie dyniowatych, jego jagodoksz-tałtny owoc waży od około 1 kg do 6 kg, skórka ma barwę zieloną, żółtą lub brązową. Miąższ najbardziej dojrzałych owoców ma kolor pomarańczowy. Smaczne są też te o miąższu przypominającym kol... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia moreli
Jej ojczyzną jest Tienshan (Tieńszań) czyli Niebiańskie Góry — ogromne pasmo, niewiele ustępujące wysokością Himalajom, wznoszące się na pograniczu Azji Środkowej i chińskiej prowincji Xinjiang (czyt. Sintsiang), na starszych mapach oznaczonej jako Sinkiang. Do Europy przywędrowała ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia agrestu
Agrest to jedna z młodszych roślin uprawnych. Nie znajdujemy o nim informacji u starożytnych Greków ani Rzymian. Opisany został w 1536 roku przez francuskiego lekarza Ruelle'a. Wiadomo też, że uprawiany był na małą skalę w ogrodach przyklasztornych od XIII wieku, a w roku 1701 w Ogrodzie ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1

O serwisie Pomoc Kontakt