Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Warzywa

Cukinia czyli zielona uniwersalność
Cukinia czy kabaczek - przyjmuje się, że to jedno i to samo warzywo, wywodzące się z rodziny dyniowatych. Może przyjmować kolor żółty, znany nam zielony oraz pasiasty. To doskonałe warzywo jest dostępne cały rok i nadaję się niemal do każdego posiłku, wzbogacając danie smakiem oraz ... »
Źródło:

Warzywa najlepsze są gotowane
Zdecydowanie najlepszy sposób na warzywa - zachowują swój kształt, jędrność i kolor. Zachowują również swoje wszelkie wartości odżywcze. Nie ma żadnego znaczenia, czy się używa siatki metalowej, bambusowej
[ta na pewno ślicznie wygląda] czy specjalnego naczynia do gotowania ... »
Źródło: Gotowanie jest proste - Grzegorz Ostrowski

Lepiej gotować w całości
Gdy marchew zostanie pokrojona po ugotowaniu w całości, zawiera o 25% więcej związku o właściwościach przeciwnowotworowych – falkarinolu – niż identyczne warzywo rozdrobnione przed wrzuceniem do garnka.

Dr Kirsten Brandt i Ahlam Rashed z Uniwersytetu w Newcastle zauważyli... »
Źródło: kopalniawiedzy.pl

Kalarepa
To, co jadamy, jest nadziemnym zgrubieniem łodygi, zwane jabłkiem. Nie tuczy, zasobna w witaminy i składniki mineralne. Najczęściej wyrzucamy listki, a zjadamy jabłko, a to właśnie w liściach najwięcej jest tych dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Ka-larepka jest smaczna w po... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Kalafior
Znany jest w Europie dopiero od szesnastego wieku, a przywieziony został ponoć przez rycerzy krzyżowych.To, co jadamy, to nieroz-winięty kwiatostan—zwany różą kalafiorową. Jest jarzyną niskokaloryczną, bogaty w żelazo i witaminę C. Jest stosunkowo łatwo strawny. Najczęściej jadamy k... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Kapusta
Liczna jest rodzina kapustnych: kapusta głowiasta, włoska, brukselska, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta chińska, kalafior i kalarepa, kapusta głowiasta, to warzywa znane od wieków. Jedna ze starych legend głosi, ze kapusta, a dokładnie jej główki, powstała z łez Likurga, bo Bakchus bó... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Z głodnym podziel się ryżem
Z głodnym podziel się ryżem, nieszczęśliwemu udziel serca—mówi stare przysłowie chińskie. Dla Azjatów ryż jest tym, czym dla nas chleb, uprawia się go tam już' od 5000 lat. Dziś ta jednoroczna roślina, należąca do rodziny traw, jest powszechnie uprawiana na tropikalnych i subtropik... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Czy lubisz selery i pory
Seler, ta ogólnie znana jarzyna, ciągle jest jeszcze niedoceniany. A przecież zawiera on bogaty zestaw witamin, skrobię, cukry i białka, ważne aminokwasy, w tym walinę wspomagającą mechanizm widzenia, i tak nam potrzebne potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, żelazo... Seler działa wzmacni... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia pomidora
Na straganach i w sklepach obfitość różnych gatunków pomidorów, pochodzących z kraju i z zagranicy, znaczne różnice w ich cenach. Ale mało kto pamięta, że pomidory pochodzą ze Środkowej i Południowej Ameryki, gdzie były uprawiane przez Indian. Do Europy przywiezione zostały przez hi... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Arystokrata wśród jarzyn
Teraz, wiosną zasługują na naszą uwagę szparagi — słusznie uważane za „jarzynową arystokrację". To prawda, że są bardzo drogie, ale niech choć raz do roku zagoszczą na naszym stole. Starożytni, którzy wiedzieli, co smaczne i zdrowe, uważali szparagi za szczególnie godne stołów... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1 - 2

O serwisie Pomoc Kontakt