Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Dania

Gęś na św Marcina
Legenda przedstawia Św. Marcina jako rzymskiego legionistę, który biedakowi oddał połowę swego płaszcza. Tej samej nocy we śnie ukazał mu się Chrystus nakryty tą właśnie połową płaszcza i miał przemówić do aniołów: „Patrzcie, jak mnie Marcin, katechumen, przyodział", co spowo... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia Risotto
Ojczyzną tej prostej, ale smacznej potrawy są Włochy. Risotto można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest ugotowany ryż zmieszany z tłuszczem, może to być masło, masło roślinne albo oliwa, kawałeczki mięsa (mogą to być resztki pieczeni albo pieczonego kurczaka, bądź też ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Wielkanocne mazurki
Mazurki to specjalność tradycyjnej, polskiej kuchni wielkanocnej. Są to placki wykonane z różnych gatunków ciasta (kruche, biszkoptowe, marcepanowe) z dodatkiem bakalii i skórki pomarańczowej, rodzynek, fig, daktyli, orzęchów i migdałów, zwykle lukrowane. Pochodzą mazurki prawdopodobnie... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Jeśli bigos to sylwestrowy
Bigos — ta staropolska potrawa — kojarzy się nam z czasem zimy, mrozem, śniegiem, polowaniem, z huczną zabawą do białego dnia, i sylwestrową nocą. W staropolskiej kuchni przyrządzany był w każdym domu nieco inaczej, według domowej tradycji, bigos myśliwski, hultajski i litewski, na k... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1

O serwisie Pomoc Kontakt