Potrawy na kaca
Kac jest zazwyczaj następstwem wypicia nadmiernej ilości alkoholu. Czasem jednak nawet stosunkowo niewielka ilość wyskokowych trunków, jeśli piło się będąc zmęczonym lub „na głodniaka" może spowodować potężnego kaca. Kac pojawia się również po nieprzespanej nocy, po wielkim zmęczeniu albo zdenerwowaniu. Przy wszystkich objawach kaca występuje brak apetytu, a nawet wstręt do jedzenia.
Najlepszym lekarstwem na kaca jest jedzenie. Samo picie (mleko, kefir, kawa, herbata, soki, piwo, woda mineralna i inne napoje gazowane) daje z zasady krótkotrwałą poprawę samopoczucia, po której może nastąpić nawet jego pogorszenie. Trzeba więc przemóc się i koniecznie zjeść coś gorącego z samego rana, a na obiad przygotować jakąś bardziej an-tykacową potrawę. Sprawa doboru potraw na kaca zależy od indywidualnych upodobań. Muszą to być oczywiście potrawy, które nie budzą wstrętu. Są nimi zazwyczaj dania półpłynne, lekko strawne. Do potraw zalecanych na śniadanie należą jajka w szklance (jajka włożyć do zimnej wody, gotować przez 1—2 min, wyjąć, zawartość wyłożyć do ogrzanej szklanki, dodać trochę masła, posolić, doprawić pieprzem lub musztardą), zupy mleczne (płatki owsiane lub ryżowe, lane kluseczki, grysik), rosół z grysikiem lub lanymi kluseczkami. Na obiad można zalecić różnego rodzaju zupy kwaśne — żurek, kapuśniak z kwaszonej kapusty, ogórkową, szczaw z dodatkiem ziemniaków z wody lub puree. A na drugie danie coś lekkiego, co zawsze smakuje. Owoce, zwłaszcza cytrusowe, zawierające dużo witaminy C stanowią zawsze skuteczny element antykacowej kuracji. Samopoczucie poprawia także mocna kawa z dodatkiem soku cytrynowego (co najmniej z pół cytryny) oraz świeżo parzona mocna herbata.
Źródło:
Napisz, co sądzisz o tym artykule...