Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Napoje

Bądź rześki i pełen energii
Świeże soki i koktajle owocowe mają nie tylko doskonałe walory smakowe, ale przede wszystkim dużą zawartość witamin, substancji mineralnych, żywych enzymów i innych substancji o dużym znaczeniu biologicznym. Oczyszczają organizm, usuwając z niego toksyny, wspomagają trawienie, zmniejsz... »
Źródło: www.my-concept.pl

Dobre informacje dla wielbicieli smaku piwa
Filtrując piwo przez polimerowy filtr można usunąć z niego substancje odpowiedzialne za niekorzystną zmianę smaku - informuje serwis "BBC News/Technology".
Zawarta w piwie ryboflawina (witamina B2) to substancja korzystna dla zdrowia, ale pod wpływem światła rozpada się na się na z... »
Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/2020611,16,item.html

Piwo i jego historia
Piwo, to jeden z najstarszych napojów, znane jest już co najmniej od sześciu tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszymi, którzy je wyrabiali, byli Sumeryjczycy. Produkcja piwa szybko się rozwijała i znana była wszystkim starożytnym cywilizacjom. W starożytnym E-gipcie zwano je „pożywieniem ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Cesarzowa i mleko
Cesarzowa Elżbieta, małżonka Franciszka Józefa I, znana była ze swej urody i pięknych włosów, a jej figura zachowała niezwykłą wio-tkość i delikatność przez całe życie. Bardzo dbała o to, by nie przytyć, wiele czasu spędzała na powietrzu, gimnastykowała się, jeździła konno. ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Herbata
Herbata należy do najpopularniejszych napojów na świecie i ustępuje chyba tylko zwykłej wodzie. Pije ją, w różnych postaciach, 70—80% mieszkańców naszego globu. Spożycie herbaty szacuje się na co najmniej bilion filiżanek rocznie.
Ojczyzną herbaty jest Azja, gdzie pijano ją j... »
Źródło:

1

O serwisie Pomoc Kontakt